"Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) perihal mereka dengan benar; sesungguhnya mereka itu orang-orang muda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan kami tambahi mereka dengan hidayah petunjuk."

"Dan Kami kuatkan hati mereka (dengan kesabaran dan keberanian), semasa mereka bangun (menegaskan tauhid) lalu berkata: "Tuhan kami ialah Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan langit dan bumi; kami tidak sekali-kali akan menyembah Tuhan yang lain dari padanya; jika kami menyembah yang lainnya bermakna kami memperkatakan dan mengakui sesuatu yang jauh dari kebenaran."

al kahf,13 & 14


Apabila pemerintah mereka tidak memerintah mengikut Kitabullah, ketahuilah bahawa Allah SWT akan pecah-belahkan mereka dan menjadikan mereka berbalahan sesama mereka.”;- (Riwayat Ibn Majah, Kitab al-Fitan (Hadith 4019), 2/ 1332).

KAMI DENGAR DAN KAMI TAAT

PALESTINE FOREVER

PALESTINE FOREVER

JOM SERTAI FACEBOOK HARAKAHDAILY

JOM SERTAI FACEBOOK HARAKAHDAILY
KLIK TERUS KE FACEBOOK

Jumaat, Mac 05, 2010

“Jika hanya tidak puas hati, kenapa melompat?” - Mursyidul Am Pas

KUALA LUMPUR : Politik negara ketika ini bergoncang dengan tindakan beberapa orang ahli perlimen dan individu daripada Parti Pakatan Rakyat (PKR) keluar parti.


"Dari katil hospital, saya membaca gelagat ini yang dipersembahkan satu demi satu. Ada yang mengisytiharkan bebas bahkan ada yang terus memasuki Umno.

"Barangkali drama ini sudah di penghujung atau akan ada lagi watak-watak lain, wallahua'lam. Hati manusia memang sukar untuk diduga," kata Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dipetik daripada laman sesawang setiausaha akhbar Menteri itu.

Beliau berkata, pihaknya pelik memikirkan tindakan mereka yang keluar parti ini sejak mula membaca alasan-alasan yang dikemukakan dan berasa agak janggal.

"Gendang yang dipalu langsung tidak sama dengan tarian. Mungkin tanah yang tinggi rendah atau pertimbangan yang telah dikuasai kepentingan, hanya Allah SWT yang Maha Mengetahui.

"Jika punca sebenarnya kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan, adakah sepatutnya langkah keluar parti menjadi pilihan? Tidak wujudkah jalan lain yang lebih dilihat jujur dan harmoni? Saya yakin, jika mahu bersikap jujur, boleh saja didesak agar adakan mesyuarat tergempar, usulkan cadangan supaya keadaan dibaiki.

"Paling tidak, adakan perbincangan daripada hati ke hati. Bukankah ini menjadi amalan biasa turun temurun dalam menyelesaikan urusan rumahtangga parti? Sedihnya, ribut tidak, hujan pun tidak, tiba-tiba bah melanda! Syak saya teramat kuat akan adanya kepentingan politik tersendiri. Ini bukannya udang di sebalik batu, bahkan buaya," kata beliau lagi.

Beliau yang kini berada di Wad 2 Timur, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) berkata mereka yang keluar parti perlu berfikir, jujur membuat penilaian.

"Bukankah kita dipilih oleh rakyat dengan mandat yang sah? Rakyat memilih wakil mereka melalui parti yang mereka tandingi. Tidak bimbangkah mereka yang melompat, pengundi mereka yang merasa tertipu akan menyumpah seranah?

"Bukan sahaja pengundi mereka, kalau saya sendiri pun ditipu oleh wakil yang dipilih seperti ini, saya akan marah. Di dunia ini kamu berdepan dengan kemarahan pengundi, di akhirat nanti terpaksa pula menjawab di hadapan Tuhan," kata Datuk Nik Aziz.

Beliau juga menasihat pelompat parti agar dapat melakukan tindakan yang dapat diyakini dapat menjawabnya di depan Tuhan, dan hal ini perlu supaya ada setitik kesedaran menitis di atas kegersangan hati untuk kembali sedar bahawa perbuatan yang dilakukan di dunia ini akan disoal satu hari nanti.

"Secara logiknya, pemimpin sebegini perlu meletakkan jawatan dan kembalikan saja mandat kepada rakyat.

"Bertanding di atas tiket parti lain, tiba-tiba menukar haluan. Bukankah ini satu penipuan? Umpama meminang anak dara orang dengan perwatakan lebai, alih-alih bertukar rupa menjadi pencuri," jelas beliau.

Dalam kenyataannya, beliau turut mengulas hujah sesetengah pihak wakil rakyat melompat yang menyatakan, jika mereka meletak jawatan, bagaimana mahu bertanding semula.

Berhubung hal ini, Nik Abdul Aziz berkata, "Jika persoalan bertanding semula menjadi isu, ini bermakna pemimpin tersebut hanya memikirkan kepentingan diri, bukan lagi kepentingan rakyat. Bimbang sangat jika tidak dapat bertanding, jelas dan terang menjaga kepentingan diri.

"Syak saya dan juga orang lain semakin kuat, apatah lagi jika benar didorong oleh imbuhan berjuta-juta. Barangkali, alasan untuk kepentingan agama, bangsa dan negara hanyalah ratib palsu sahaja bagi menghalalkan tindakan.

"Tidak logik, demi menjaga kepentingan agama dan bangsa, menyerahkan diri kepada UMNO, parti yang tidak pernah menjaga agama dan bangsa."

Dalam masa yang sama, beliau berharap agar rakan-rakan PKR tidak mudah berputus asa.

PKR masih baru, Pas dulu juga pernah berdepan dengan masalah yang sama

Begi beliau, PKR masih lagi muda dalam gelanggang politik negara dan Pas sewaktu zaman mudanya dulu juga diancam oleh amalan lompat parti.

"Di Terengganu, pernah Pas tersungkur kerana ada yang melompat parti. Pada zaman Allahyarham Daud Samad dan Allahyarham Datuk Asri Muda, berlaku juga kes lompat parti.

"Hari ini, Pas sudah dewasa dan matang, tidak lagi kedengaran pimpinan yang melompat sebagaimana dahulu. Bahkan Kelantan pernah diperintah dengan kelebihan satu kerusi dan dua undi! Alhamdulillah, tidak ada yang melompat.

"Akhir sekali saya ingin ingatkan sekali lagi, setiap perbuatan dan percakapan kita akan di'audit' oleh Allah SWT. Mereka yang melompat parti mengkhianati amanah rakyat, hari ini boleh sahaja menjawab, tetapi esok di padang mahsyar, sediakanlah jawapan jika kamu mampu!

"Jika ingatan saya ini masih belum cukup, sekurang-kurangnya beringatlah dengan firman Allah SWT yang bermaksud : Kemudian kamu pasti akan ditanyai pada hari itu tentang kenikmatan (yang kamu megah-megahkan di dunia itu)'," tegas beliau lagi mengakhiri tulisannya.

-erapakatan-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ulasan anda akan dipantau,apa sahaja ulasan anda ianya bukan tanggungjawab pemilik blog,terima kasih kerana berani memberikan ulasan.

GILA BOLA!