"Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) perihal mereka dengan benar; sesungguhnya mereka itu orang-orang muda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan kami tambahi mereka dengan hidayah petunjuk."

"Dan Kami kuatkan hati mereka (dengan kesabaran dan keberanian), semasa mereka bangun (menegaskan tauhid) lalu berkata: "Tuhan kami ialah Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan langit dan bumi; kami tidak sekali-kali akan menyembah Tuhan yang lain dari padanya; jika kami menyembah yang lainnya bermakna kami memperkatakan dan mengakui sesuatu yang jauh dari kebenaran."

al kahf,13 & 14


Apabila pemerintah mereka tidak memerintah mengikut Kitabullah, ketahuilah bahawa Allah SWT akan pecah-belahkan mereka dan menjadikan mereka berbalahan sesama mereka.”;- (Riwayat Ibn Majah, Kitab al-Fitan (Hadith 4019), 2/ 1332).

KAMI DENGAR DAN KAMI TAAT

PALESTINE FOREVER

PALESTINE FOREVER

JOM SERTAI FACEBOOK HARAKAHDAILY

JOM SERTAI FACEBOOK HARAKAHDAILY
KLIK TERUS KE FACEBOOK

Khamis, Disember 31, 2009

Bekas presiden Gus Dur meninggal dunia


JAKARTA, Dis 30 – Bekas Presiden Indonesia Abdurrahman Wahid yang lebih dikenali sebagai Gus Dur meninggal dunia di Rumah Sakit Cipto Mangunkusumo di sini kira-kira pukul 6.45 petang waktu Indonesia Barat (7.45 malam waktu Malaysia).

Ahli politik Partai Kebangkitan Bangsa (PKB) Ali Masykur Musa mengesahkan kepada Bernama.

Gus Dur, 69, merupakan Presiden Indonesia yang keempat dan pengasas PKB, sebuah parti politik yang berasaskan Islam.

Menurut Jakarta Globe, pemimpin itu yang kebelakangan ini menjalani rawatan dialisis telah dimasukkan ke hospital minggu lalu selepas melawat Jawa Timur.

Gus Dur telah berkhidmat sebagai presiden dari 1999 hingga 2001 ketika Indonesia melalui suasana tidak stabil selepas Suharto meletakkan jawatan pada 1998.

Beliau juga merupakan pemimpin paling lama menerajui pertubuhan Islam Nahdlatul Ulama.

Gus Dur telah disenaraikan sebagai salah seorang daripada 500 pemimpin Islam paling berpengaruh dalam buku yang dikeluarkan oleh Georgetown University bulan lalu.


MALAYSIAN INSIDER

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ulasan anda akan dipantau,apa sahaja ulasan anda ianya bukan tanggungjawab pemilik blog,terima kasih kerana berani memberikan ulasan.

GILA BOLA!